Dalal (50)

Scroll naar beneden

853A3585m-11_k
853A3398m-1_k

‘Ik kom uit een eenvoudige familie. In Libanon, in mijn geval, betekent ‘eenvoudig’ dat ik ben geboren in een landelijk dorp, dat we leefden van een gemiddeld inkomen, en dat ik door mijn ouders ben opgevoed om een familie te runnen. Het betekent ook dat ik twee keer ben gevlucht. Eén keer als achtjarig meisje uit mijn zuidelijke geboortedorp naar het stadje Aley, net boven Beiroet, voor de burgeroorlog in 1975. En één keer als jonge vrouw uit Aley, terug naar mijn geboortedorp, voor de luchtoorlog met Israël.

 

Je kijkt vast niet raar op als ik je zeg dat ik te midden van dat alles getrouwd ben met een militair! Jawel, en het is een klassiek liefdesverhaal. Tijdens het schuilen in het zuiden marcheerde er namelijk regelmatig een knappe militair langs ons huis. Weet je wat ik zo fantastisch aan hem vond? Zijn uniform. Via zijn broer lukte het me om in contact te komen met die militair van mij. Hij werd de liefde van mijn leven en nu zijn we 35 jaar getrouwd. Ik houd zielsveel van hem.

 

Als je in Libanon eenvoudig bent, zegt dat helemaal niets over wat je wel of niet hebt meegemaakt. Iedereen hier heeft heftige gebeurtenissen doorleefd. En wat je leert is dat familie blijft – wat er ook gebeurt. Je leert ook dat waarde niet zit in een speciale status vanwege je inkomen of je beroep. Mijn vader is bijvoorbeeld 90 jaar oud, maar niets van wat we hebben meegemaakt heeft hem zijn passie voor het leven afgepakt. Hij rijdt nog steeds rond in zijn auto en hij gaat alle uitdagingen van het leven gewoon nog aan.

 

Hij heeft me geleerd trots te zijn. Op het zuidelijke dorpje waar ik vandaan kom, dat misschien landelijk is maar ook een thuis biedt aan veel internationale organisaties. Op het feit dat ik moeder ben en dat ik een huishouden run. Weet je, ik wilde altijd wel werken en resultaten behalen, maar dat heb ik nooit gedaan. Maar dat betekent niet dat ik evengoed niet heel veel te geven heb. Ik bezoek ouderen en weeskinderen en ik zet me in voor Syrische vluchtelingen en breng hen samen. Ik heb mijn dochter opgevoed tot een vrouw die sterk genoeg is om mij daarin bij te staan.

 

Wat een vrouw krachtig maakt? Dat is haar persoonlijkheid. Het gaat erom dat je altijd vriendelijk bent. Dat je mensen welkom heet en hen accepteert. Het gaat altijd om het innerlijk. Je kunt je uiterlijk veranderen. Natuurlijk kun je make-up opdoen en er mooi uit zien, maar een vrouw die anderen haat en anderen niet accepteert, die wordt toch nooit mooi. En je kunt nog zo eenvoudig zijn – een vrouw met een rijk innerlijk is sowieso prachtig.

 

Volg Portraits of Power

Neem een kijkje achter de schermen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

'Wat een vrouw krachtig maakt? Dat is haar persoonlijkheid. Het gaat erom om altijd vriendelijk te zijn. Om mensen welkom te heten en te accepteren. Hoe elegant ze ook is. Daar gaat het om. Het gaat altijd om het innerlijk.'

Dalal, 50 jaar

853A3509m-8
853A3398m-1_k

Behind the scenes

Neem een kijkje achter de schermen van Portraits of Power met:

Ontmoetingen met krachtige vrouwen

Video's en foto's van de opnames

Ruwe materialen #nofilter

Achtergrondinformatie