Nabila

Scroll down

EG_Nabila (6)
EG_Nabila (2)
EG_Nabila (4)
EG_Nabila (1)

‘Een krachtige vrouw is gastvrij en zorgt voor haar gezin’

Nabila* uit Egypte is getrouwd en moeder van een zoon. Ze is kostwinner van het gezin.

 

‘Ik voel me sterk als ik werk en zo voor mijn gezin kan zorgen. Dat gevoel heb ik altijd gehad, vroeger al en nu nog steeds. Als ik een poos geen werk kan vinden, dan voel ik me kwetsbaar.  

 

Gelukkig waardeert mijn man altijd wat ik doe voor ons gezin. Ik voel me echt vrouwelijk als hij zegt dat ons gezin alles aan mij te danken heeft. Het moederschap betekent voor mij hard werken. Het begeleiden van mijn zoon en schoondochter speelt hierin een grote rol.

 

Een krachtige vrouw vind ik een vrouw die gastvrij is en iedereen welkom heet. Ze is een goede gastvrouw en respecteert andere mensen en waardeert hen, of ze nou dichtbij of ver weg zijn.

 

Mijn voorbeeld van een sterke vrouw is mijn schoonzus. Ik zou graag willen zijn zoals zij was. Ze was een vechter en stond altijd klaar voor andere mensen.

 

Ik moet bij een sterke vrouw ook denken aan Ruth uit de Bijbel. Zij weigerde haar schoonmoeder in de steek te laten. Nadat Naomi's man en zonen waren overleden, ging Naomi terug naar Bethlehem. Ze wilde Ruth van haar verantwoordelijkheden ontlasten en droeg haar op terug te gaan naar haar eigen familie. Ruth bleef echter bij haar schoonmoeder. Ze had beloofd voor haar schoonfamilie zorgen en aan die belofte hield ze zich.

 

In mijn gemeenschap worden vrouwen niet gewaardeerd. Mannen denken dat we zwak zijn en kleineren ons. Zij geloven dat onze waarde minder is dan die van hen. Deze houding is verkeerd en moet veranderen. Ik wou dat ik een rolmodel kon zijn voor jongere vrouwen. Dan zou ik hen leren bakken, hen helpen en hen begeleiden door mijn levenservaringen te delen.

 

Mijn dromen voor de toekomst? Ik wil heel graag oma worden. Het maakt niet uit of het een jongen of een meisje is. Verder wil ik mezelf onderhouden en voor mijn huis zorgen. En niet onbelangrijk: ik wil een goed leven leiden met Christus.

 

Als ik er niet meer ben, wil ik dat de mensen zeggen dat ik een wijze en vredelievende vrouw was. En dat ik leefde zonder schulden. Ik hoop dat de mensen die ik liefheb dat zullen beseffen. Ik hoop dat ze zullen doen wat ik deed: sterk blijven en nooit opgeven, voor welke uitdagingen ze ook komen te staan.

 

Mijn hoop is dat ze hun kinderen opvoeden tot zelfstandige volwassenen, zodat ze niet afhankelijk zijn van de hulp van anderen. Als ze geen bakker willen worden, zoals ik ben, dan is dat prima. Mijn advies is om in ieder geval iets te doen om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Zet bijvoorbeeld een bedrijf op, zorg voor wat vee of word ondernemer.’

 

*Nabila is een gefingeerde naam. Op verzoek van de geïnterviewde hebben wij voor deze bijdrage een pseudoniem gebruikt. 

EG_Nabila (5)
EG_Nabila (9)