Verhalen van krachtige vrouwen.

Expositie Portraits of Power Libanon in de Bijenkorf

Dorcas presenteert portretten van gewone vrouwen

Andijk – Dorcas presenteert op Internationale Vrouwendag, 8 maart, een expositie met portretten van zes krachtige vrouwen. De vrouwen wonen in Libanon en zijn slachtoffer van de oorlog in Syrië. Dorcas vertelt hun verhaal om te laten zien dat ze meer zijn dan alleen vluchteling. Iris van Leersum en Patty de Vries, stylisten van De Bijenkorf, vormden tweedehands kleding uit Dorcas-winkels om naar high fashion voor de vrouwen. De expositie wordt op donderdagavond 8 maart geopend op de tweede etage van de Bijenkorf in Amsterdam en is daar tot 13 maart te zien. Daarna reist de expositie door het land.

In de expositie staat onder anderen Amani centraal. Ze trouwde op haar vijftiende. Toen de oorlog uitbrak liet ze alles achter. Ze vertelt: ‘Drie jaar zijn we van plek naar plek gevlucht in Syrië: Jobar, Ghouta, Damascus. Onze oudste zoon liep een groot risico om gearresteerd te worden en in het leger te moeten. We raakten gewond door beide strijdende partijen – het Syrische leger en IS. Twee neven en een zwager zijn omgekomen door de oorlog.’ Daarna kon ze grens over naar Libanon. ‘Toen  we besloten om Syrië te verlaten, voelden we ons als een vis op het droge. Maar we moesten dit besluit nemen voor de veiligheid van onze kinderen.’ Het leven in Libanon was voor Amani niet gemakkelijk: ‘Als ik nu terugkijk dan zijn de ziektes van mijn man en mijzelf, evenals het conflict, de zwaarste dingen geweest die we moesten overwinnen. Ik maak me altijd zorgen om mijn situatie.’ Als we Amani ontmoeten, straalt ze echter. Ze is een gewone vrouw in een kwetsbare situatie, maar zeer krachtig. Behalve Amani vertellen ook andere vrouwen hun verhaal over liefde, oorlog en hoop.

Portraits of Power brengt verbinding

‘Met Portraits of Power willen we vrouwen aan elkaar verbinden door hun verhalen te delen. Ook al lijken onze levens totaal verschillend, met deze verhalen laten we zien hoezeer we ons in elkaar herkennen. Bij deze vrouwen zien we de hoop van jonge moeders, de vreugde van vriendschap en de kracht waarmee ze volhouden. Portraits of Power helpt ons om vrouwen te zien zonder etiket als ‘vluchteling’, ‘arm’ of ‘zwak’,’ vertelt Anneke Schaap van Dorcas.

Naast de expositie worden vanaf donderdag 8 maart op www.portraitsofpower.nl dagelijks de verhalen, aanvullende fotomaterialen en de filmbeelden geüpload van de vrouwen die centraal staan in Portraits of Power.