Rand (22)

Scroll naar beneden

AR5A6470

“Luister, als je naar Irak wilt komen om te pakken wat je pakken kunt, of als je komt om onze vrouwen en kinderen te doden: Blijf alsjeblieft weg. Laat ons met rust.”

 

Rand. Ze heeft haar afstudeerfeestje nog niet eens gegeven, na het behalen van haar Bachelor Engelse taal en literatuur, of ze werkt al als vertaler. Ze is een Iraakse moslima. Ze werkt met christenen, yezidi’s en westerlingen. “We verschillen niets.” Ze draagt plateauzolen, hoge hakken, en een ketting met een Eiffeltoren. Ze is trots op haar werk als tolk. Maar ze wil uiteindelijk een beroemde modeontwerpster worden.

 

“Ik wil bekend zijn, omdat ik iets te zeggen heb. Mijn boodschap aan de wereld is dat Iraakse vrouwen sterk zijn. Zo sterk. Ik kan het bewijzen met het feit dat we nog steeds leven, na vier conflicten in vier decennia. We hebben afgrijselijke dingen meegemaakt. We zijn gebombardeerd, beschoten, onze mannen en kinderen zijn vermoord, we zijn bedreigd en onze huizen worden iedere tien jaar vernield. Maar we staan nog steeds. En we zijn niet alleen een vrouw. In het Iraaks betekent het woord moeder ‘leven’. En ik heb gezien dat vrouwen hier leven zijn. We zijn moeder èn vader, zus èn broer, vriend èn beschermer, huishoudelijke kracht èn strijder. We zijn alles.”

 

“Ik was zo nerveus, toen ik direct na mijn afstuderen een baan kreeg. Oh mijn goedheid, ze hebben me aangenomen! Oh mijn goedheid! En ik moet werken met zoveel verschillende mensen, kan ik uberhaupt met hen omgaan!? Mijn moeder zei: ‘Ik ben zo blij voor je. Doe je werk uit de grond van je hart, bereid je voor. Zeg nooit: Oei, dit zag ik niet aankomen. Verwacht àlles.’ Dus ik verwacht alles. Zo wil ik in het leven staan. Ik weet dat ik nu dingen ga zeggen, die terug kunnen ketsen. Maar ik zal niet verrast zijn als het gebeurt. Ik ben er klaar voor.”

 

“Wat ik wil zeggen is dit: Irak heeft altijd oorlogen gekend. Oorlog, oorlog, oorlog. We zijn er ziek van. Westerse landen komen hier, om te graaien. Om zaken te doen. Maar terwijl zij druk zijn met hun geld, verwoesten ze dit land. Ja, er komen organisaties uit het Westen om goed werk te doen. Maar het is nooit genoeg om de troep op te ruimen die allang gemaakt is.

 

Nu is het tijd dat Irak kan herrijzen uit haar as. We willen rechtop staan. Op eigen benen. We willen leven in vrede, net als mensen in Europese landen en Amerikaanse steden. We willen onze rechten. Irak zal altijd Irak zijn, en niemand kan ons dat afnemen of ons denigreren tot een geldbron. Dit is ons land. We willen leven zoals wij dat willen, niet zoals het Westen dat wil.

 

Dus laat ons alsjeblieft met rust. We hebben niemand nodig. Het enige dat we nodig hebben, is onszelf.”

Behind the scenes

Neem een kijkje achter de schermen van Portraits of Power met:

Ontmoetingen met krachtige vrouwen

Video's en foto's van de opnames

Ruwe materialen #nofilter

Achtergrondinformatie